05-06-2012

Make-up Basics - Oogmake-up


In de rubriek Make-up Basics wil ik het graag hebben over, de naam zegt het al, de basis wat betreft make-up. Welke producten passen bij jouw huid? Welke producten zijn noodzakelijk, en welke hoef je niet per se elke dag aan te brengen? De vorige en tevens eerste Make-up Basics ging over gezichtsproducten, vandaag ga ik verder op de oogmake-up.



Oogschaduwbasis/eyeshadow primer

Ik begin meteen met het belangrijkste product als het gaat om oogmake-up: de oogschaduwbasis. Hier start je mee als je een ooglook gaat maken, elke dag. Wanneer je alleen mascara gebruikt kun je dit product overslaan, maar als je graag oogschaduw draagt is het echt noodzakelijk om zo'n basis aan te brengen. Oogschaduwbasis zorgt ervoor dat je oogmake-up niet gaat creasen, oftewel dat het niet in de lijntjes gaat zitten. Het product houdt je oogleden vetvrij, waardoor de oogschaduw mooi op haar plek blijft. Wanneer je geen oogschaduw gebruikt, maar wel gelliner, raad ik ook aan om alsnog een basis te gebruiken, vooral als je snel last hebt van vettige oogleden. Gelliner kan namelijk ook behoorlijk vlekken, en als je een primer gebruikt hoef je in ieder geval niet de hele dag te checken of je make-up nog op z'n plaats zit.
Ook is oogschaduwbasis een handig product om ervoor te zorgen dat je oogschaduw beter uit komt, dat de kleuren intenser worden.

Er zijn verschillende basissen voor de oogmake-up. De meeste zijn vloeibaar en huidkleurig, zoals bijvoorbeeld die van Essence, Catrice, Too Faced en Urban Decay. Ook zijn er 'vaste' primers, die dus een vastere substantie hebben en in een potje zitten. Zo heeft MAC haar Paintpots, een geliefd product dat in talloze verschillende kleuren komt. Zulke Paintpots zorgen dan voor vetvrije oogleden (en zijn dus tegen het creasen), maar geven ook tegelijkertijd een kleurtje op het ooglid waardoor oogschaduw in dezelfde tint veel opvallender en intenser zal worden. 
Daarnaast zijn er verschillende finishes als het gaat om oogschaduwbasis. De meeste zijn, zoals ik al zei, huidkleurig, maar er zijn ook primers met glittertjes om je look wat meer te laten glimmen, en primers met een metallic finish, en ga zo maar door. 

Je kunt primer overigens gewoon met je vingers aanbrengen, aangezien het geen precisie werkje is. De huidkleur blijf je meestal niet lang zien, maar zorgt er wel voor dat je oogleden net een stukje egaler zijn en minder adertjes laten zien. Sommige primers voelen droog aan, andere zijn wat meer sticky, waardoor ik oogschaduw soms wat moeilijker te blenden vind.

Neutrale oogschaduw

Als je oogschaduw moeilijk vind maar wel graag wil uitproberen, kun je het beste een klein palette aanschaffen met daarin neutrale (aarde)tinten. Zo heb je meteen een aantal oogschaduws bij elkaar en kun je al een mooie, rustige ooglook maken. Een paar lichte, neutrale kleuren en wat bruintinten zijn al genoeg wanneer je net met oogschaduw begint.

Sleek heeft een aantal mooie palettes met neutrale kleuren, zoals bijvoorbeeld het Au Naturel palette of het Storm palette. Deze palettes kosten rond de 7 à 8 euro en kun je bij verschillende webshops bestellen. Als je liever iets in de winkel koopt, kun je natuurlijk voor Catrice, Essence of NYC gaan als je niet veel geld wil neerleggen om oogschaduw uit te proberen. De pigmentatie van zulke producten is goed genoeg om een mooie look mee te maken.

Wat mij betreft is een matte, donkerbruine kleur een musthave als het gaat om oogschaduw. Hiermee kun je een lijntje boven je wimpers zetten, en/of aan de onderste wimperrand, om zo wat meer dimensie te creëren. Ook kun je met zo'n bruine kleur perfect je wenkbrauwen wat sterker aanzetten en/of invullen, doordat een oogschaduw vaak niet zo hard staat. Verder is een middelbruine oogschaduw ook handig om te hebben, aangezien je hier goed de arcadeboog mee aan kunt zetten zonder meteen te donker te gaan. Van zwarte oogschaduw zou ik wegblijven als je een 'beginner' bent, hierdoor kan het al gauw too much worden, kies dan liever voor een donkerbruine kleur.

Huidkleurige oogschaduw en highlighters

Buiten de bruine oogschaduwtinten, vind ik huidkleurige oogschaduws ook heel belangrijk en onmisbaar in je stash als je oogschaduw draagt. Een matte, huidkleurige oogschaduw is perfect om over je hele ooglid aan te brengen om je ogen iets op te lichten en het ooglid wat egaler te maken. Een shimmery, huidkleurige oogschaduw is handig om een frisse oogopslag te creëren, door deze op het hele bewegend ooglid en in de binnenste ooghoek aan te brengen.

Dan heb je ook nog oogschaduw die lichter is dan je eigen huid. Hiermee kun je perfect highlighten rond je ogen! Doe een beetje van de lichte oogschaduw onder de wenkbrauw om je wenkbrauwen te liften, en een beetje in de binnenste ooghoek om voor een wakkere, frisse en open blik te zorgen. Wat ik zelf overigens graag doe, is een beetje van die lichte oogschaduw ónder mijn oog aanbrengen, net iets onder de waterlijn, aan de binnenkant van de ogen. Bij mij is het daar meestal een beetje donker door wallen en kringen, en door zo'n lichte oogschaduw (met een beetje shimmer) daar aan te brengen vallen die donkere plekken ineens een stuk minder op. 

Zulke huidkleurige en lichte oogschaduws kun je overal wel vinden, bijna elk merk heeft zo'n kleurtje in het assortiment. Ik vind Vanilla Sky Ride van Catrice heel mooi, deze heeft een mooi glansje en prachtige shimmer. Een iets mattere variant is Vanilla van MAC, ook één van mijn favorieten. 

Kleurige, felle oogschaduw

Denk je dat je wel toe bent aan wat kleur in je ooglook en ben je even met de veilige, neutrale ooglooks? Dan raad ik je aan een groot palette met véél kleurtjes te kopen. Het is veel goedkoper om in één keer zo'n 88 palette te kopen, dan om steeds één mono oogschaduw te kopen in een bepaalde kleur. Als je zo'n 88 palette koopt, die je overigens in matte en in shimmery versie hebt, heb je alle kleuren van de regenboog in één palette zitten. 

Met zo'n regenboogpalette kun je overigens ook nog rustige looks maken, je hóeft natuurlijk niet meteen voor een heel knalgroen met pimpelpaars ooglid te gaan. Je kunt natuurlijk ook een kleuraccent aanbrengen in je rustige look, door bijvoorbeeld wat kleur aan je onderste wimperrand aan te brengen, of als eyeliner aan de bovenste wimperrand. A pop of color, noemen ze dat ook wel. Voor in de lente en de zomer is dat erg leuk! 

Die beroemde 88 palettes kun je goedkoop scoren op Ebay, maar als je dat niet vertrouwt kun je ze ook kopen bij Nederlandse (of Belgische) webshops voor minder dan 20 euro. Onder andere Boozyshop en By Beautygloss verkopen de kleurrijke palettes. 

Eyeliner en oogpotlood

Zelf kan ik niet zonder eyeliner. Het staat zo lekker intens en trekt alle aandacht direct naar je ogen. Maar wat voor soort eyeliner werkt nu eigenlijk het beste? Daar is niet één antwoord op, het ligt eraan wat je wil doen met die eyeliner. Wil je een lijn zetten die strak is en de hele dag blijft zitten? Ga dan voor een vloeibare eyeliner of een gelliner. Een vloeibare eyeliner is zwarter dan de nacht, blijft (als het goed is) de hele dag zitten en staat intens, maar kan wel moeilijk zijn om mee te werken als je nog niet veel hebt geoefend. Dan is een gelliner makkelijk, aangezien je foutjes hiermee makkelijker kunt corrigeren en doordat het minder zwart en vloeibaar is als je het aanbrengt. Het nadeel aan gelliner is dan weer dat het wel kán gaan vlekken als je vettige oogleden hebt, maar daar is dan die oogschaduwbasis weer voor. Een oogpotlood kennen we allemaal en die heb je vast wel thuis liggen. Hiermee kun je wat zachtere lijnen maken doordat de kleur niet zó intens zwart is, en omdat je oogpotlood makkelijk zachter kunt maken met een kwastje. Wel loop je met oogpotlood dan weer het risico dat het snel gaat vlekken, of zelfs helemaal verdwijnt als je het op de waterlijn aanbrengt. Voor op de waterlijn raad ik dus gelliner aan, omdat dit langer blijft zitten dan oogpotlood.

Wat kun je dan allemaal met zo'n oogpotlood, eyeliner of gelliner? Met een zwarte liner kun je van alles. Je kunt je ogen omlijnen om meer dimensie te creëren, maar laat dan je binnenste ooghoeken vrij als je de oogopslag open en fris wil houden. Je kunt zwart gebruiken bij de wimperaanzet om zo de illusie van vollere wimpers te wekken, dit kan zowel bij de bovenste als bij de onderste wimpers. Ook kun je de vorm van je ogen veranderen door zwarte liner te gebruiken. Als je zwart in je waterlijn gebruikt, maak je je ogen optisch kleiner, maar als je dat zwarte nou net ónder je wimperrand aanbrengt lijken ze juist weer wat groter. Door zwarte liner boven de bovenste wimperrand aan te brengen worden je ogen wat boller van vorm, en door dan een wing aan het einde te maken kun je die verleidelijke, sexy look maken doordat je ogen dan meer amandelvormig zullen lijken. Zo zijn er een heleboel tips & tricks om de vorm of grootte van je ogen optisch te veranderen, experimenteer hier dus lekker mee om erachter te komen wat het mooist staat bij jouw ogen en bij je gezicht!


Mascara

Last but not least, mascara! Ook dit product hebben we vast wel allemaal in huis. Mascara zorgt voor die mooie oogopslag met volle, lange, verleidelijk wimpers waarmee we alle mannen zo om onze vinger winden. Míts je het goed aanbrengt, natuurlijk! Spinnenpoten zijn zó not done, dat kan echt niet meer hoor, meiden! Veel mascara is niet erg, maar zorg er wel voor dat je wimpers mooi gescheiden zijn en niet op tien vingers te tellen zijn. 

Welke mascara je moet kopen? Dat ligt, wederom, aan wat je wil! Heb je korte, rechte wimpers? Ga dan voor een mascara die je wimpers langer maakt (lengthening) en ze belooft te krullen (curling). Heb je al wel lange wimpers, maar zijn ze niet vol genoeg naar je smaak? Ga dan voor een mascara die belooft je wimpers voller te maken (volumizing). Natuurlijk kloppen die reclamepraatjes nooit helemaal, maar je kunt er wel vanuit gaan dat een volumizing mascara je wimpers tenminste iets voller maakt. Bepaal voor jezelf wat je van een mascara verwacht en probeer naar een mascara op zoek te gaan die aan je verwachtingen kan voldoen. 

Het aanbrengen van mascara is ook nog een behoorlijk nauwkeurig klusje. Ik zit zelf altijd ónder de zwarte vlekken als ik klaar ben met mijn wimpers, maar die kun je gelukkig makkelijk verwijderen als ze helemaal opgedroogd zijn door er met een droog wattenstaafje zachtjes overheen te 'wrijven'. Ik breng mijn mascara zelf aan in twee laagjes. Ik begin met mijn linkeroog, waarbij ik de mascara eerst bovenop de wimpers aanbreng (dus aan de bovenkant) en vervolgens aan de onderkant. Dan doe ik hetzelfde bij m'n rechteroog, terwijl de linkerwimpers drogen. Hierna breng ik het tweede laagje aan, maar deze keer alleen aan de onderkant van de wimpers, om spinnenpoten en klontjes te voorkomen. Het tweede laagje is altijd meer om de wimpers goed te scheiden en ze perfect in model te brengen, niet zozeer om nog meer mascara aan te brengen. Dit doe ik natuurlijk ook bij het rechteroog en dan ben ik klaar!

In de volgende Make-up Basics komen de lipproducten aan bod!

Adverteerdirect