Tegenwoordig zijn er zóveel filmpjes op Youtube te vinden over hoe je je moet opmaken. In de filmpjes komt aan bod welke technieken je kunt gebruiken, welke kleuren, welke look voor welke situatie en nog veel meer. Wat ik zelf moeilijk vond, toen ik net begon met make-up, was het onderscheid maken tussen make-up producten die leuk zijn voor de heb, en producten die echt het verschil maken wanneer je ze gebruikt. We worden overladen met make-upmerken en producten, maar wat heb je nu eigenlijk echt nodig? Welke basisproducten zou iedereen moeten hebben? Welk product zorgt waarvoor? In deze rubriek behandel ik eerst de gezichtsproducten, dan de oogmake-up, daarna de lipproducten en als laatst kwasten om je make-up mee aan te brengen. Vandaag zijn de gezichtsproducten aan de beurt!
Foundation
Ik kom meteen to the point: foundation is voor mij absoluut geen must. Ik draag zelf liever geen vloeibare foundation, mijn voorkeur gaat uit naar een matterende poeder en wat concealer. Foundation is echter wel heel handig om in je kast te hebben, aangezien het je kan helpen op dagen dat je huid er niet zo mooi uit ziet. Wanneer je last hebt van veel oneffenheden, is het bijna niet te doen om alles met concealer aan te stippen. Dan kun je net zo goed voor een gelijkmatige dekking gaan, die je kunt krijgen door foundation te gebruiken.Goed, stel je voor dat je de beslissing hebt gemaakt om foundation in huis te halen. Je loopt naar de winkel en je ziet rékken vol met verschillende foundations. Welke moet je nu kopen?! Simpel: kies de foundation die je het meest geschikt lijkt voor jouw huid. Heb je een hele vettige huid die snel gaat glimmen? Ga dan voor een matterende, vloeibare foundation (Catrice Infinite Matt Foundation vind ik zelf erg fijn) of voor een minerale poederfoundation. Heb je een droge huid met hier en daar wat velletjes op je gezicht? Ga dan vooral niet voor een poederfoundation, maar voor een vloeibare die belooft te zorgen voor een mooie glow.
Natuurlijk is de juiste kleur ook niet geheel onbelangrijk, je wil namelijk niet dat iedereen duidelijk kan zien dat je foundation op je gezicht hebt. Het is best moeilijk om de perfecte kleur voor jouw huid te vinden, het zou ook best kunnen dat je een aantal miskopen doet in het begin. Maar niet getreurd als je foundation ietsje te donker is: deze kun je dan misschien gebruiken in de zomer, wanneer je wat bruiner bent! Om erachter te komen of foundation de juiste kleur heeft, kun je een beetje op je kaaklijn smeren, zo zie je meteen of de kleur matcht met je huid.
Een laatste tip wat (vloeibare) foundation betreft: smeer vooral niet teveel op je gezicht! Door vloeibare foundation kan je make-up er snel onnatuurlijk uitzien, gebruik dus niet meer dan één pompje per keer, wil je een plamuurlaag vermijden.
Concealer
Naast foundation kun je ook concealer gebruiken om je onzuiverheden minder op te laten vallen. Er zijn een aantal verschillende soorten concealer, die allemaal een ander doeleinde hebben. Zo heb je concealer om rode plekjes en puistjes te verhullen, deze zijn meestal goed dekkend. Ook kun je concealer gebruiken om de wallen of donkere kringen rondom je ogen minder erg te laten lijken. Als laatst zijn er speciale concealers waarmee je je gezicht kunt highlighten, deze bevatten vaak glansdeeltjes of lichtreflecterende deeltjes.Ook voor concealer geldt dat je er eentje moet uitzoeken die bij je huid past. Concealer uit een potje, in vaste vorm, is vaak een tikje uitdrogend maar wel erg dekkend. Concealer in vloeibare vorm is vaak minder uitdrogend, maar ook minder dekkend. Concealers die bedoeld zijn om te highlighten geven meestal minimale dekking en deze kun je ook beter niet op oneffenheden gebruiken, omdat je ze dan juist accentueert.
Naast de huidkleurige concealers zijn er ook concealers die (zalm)roze of groen zijn. De roze concealer is bedoeld om donkere kringen te verbergen en de groene concealer kan goed van pas komen op rode plekjes. Deze speciale concealers worden ook wel correctors genoemd.
Poeder
Poeder wordt gebruikt om de make-up te setten, om te voorkomen dat foundation en concealer in de loop van de dag gaat glijden of helemaal verdwijnt. Ook wordt poeder veel gebruikt om het gezicht te matteren.Er zijn compacte poeders, deze zijn in vaste vorm, en er zijn losse poeders. Er bestaan ook minerale poeders, die uit natuurlijke ingrediënten bestaan en vrij zijn van alcohol, parfum en conserveringsmiddelen. Deze poeders zorgen voor een lichte dekking en voelen zacht aan op de huid. Wel is het vaak net iets lastiger om minerale poeders te gebruiken, doordat dit los in een (klein) potje zit en moeilijker is aan te brengen op de kwast en het gezicht.
Tegenwoordig zijn er veel merken die met een 'translucent powder' uitkomen. Dit is wit poeder, dat eenmaal aangebracht op de huid onzichtbaar wordt en zorgt voor een matte finish. Dus als je geen dekking of kleurtje wil, maar wel een matte huid: probeer eens zo'n transparante poeder! Catrice heeft er eentje in haar assortiment, maar ook duurdere merken als MAC verkopen dit product.
Blush
Ik ben zelf dól op blush, het maakt echt verschil in mijn gezicht. Blush zorgt voor wat kleur in je gezicht, het geeft je wangen een mooi blosje en accentueert je jukbeenderen. Probeer dit product subtiel aan te brengen, want teveel blush zal je er uit laten zien als een clowntje!Er zijn verschillende soorten blush, maar mijn voorkeur gaat uit naar poederblush. Crèmeblush glijdt van mijn gezicht en voelt niet lekker aan, mousse en gel-achtige blush laat vlekken achter op mijn wangen. Poederblush kan ook prima als je een droge huid hebt, mits je niet te hard met de kwast over je gezicht gaat.
Je hebt eigenlijk maar één à twee blushes nodig in je collectie. Ik denk dat het vooral handig is om een (koele) roze blush en een koraalkleurige blush te hebben. Zo heb je een warme en een koude en kun je je blush op die manier aanpassen aan je ooglook. Er zijn natuurlijk ook verschillende finishes, zo zijn er matte blushes, maar ook blushes met gouden of zilveren shimmer die je huid net even wat meer laten stralen. In de winter ga ik liever voor matte blush, maar in de zomer heb ik graag die mooie glans die door de zon wordt benadrukt.
Highlighter
Ik vind highlighter geen musthave, maar als je iets extra's wilt is het een leuke toevoeging. Met een highlighter kun je delen van je gezicht meer naar voren laten komen, zoals de jukbeenderen. Ook kun je een beetje highlighter op je cupidoboog, onder de wenkbrauw, op de neusbrug en op het voorhoofd aanbrengen, om die punten te accentueren.Mijn voorkeur gaat, net als bij de blushes, uit naar de poeder varianten. Creamy highlighter is ook fijn, maar laat zich net iets minder makkelijk verdelen op het gezicht en is al gauw teveel. Qua tinten kun je ook meerdere kanten op, afhankelijk van je ooglook of je teint. Zo zijn er highlighter met (wit)gouden glittertjes, maar ook highlighters met koele roze shimmer. Sommige highlighters zitten er net tussenin en kunnen bij zowel een koele als een warme ondertoon goed.
Bronzer
Wanneer het buiten koud is laat ik dit product liggen, maar in de zomer vind ik het wel leuk om af en toe wat bronzer te gebruiken. Met een bronzer kun je je gezicht er sunkissed uit laten zien, maar je kunt er ook mee shapen. Met shapen wordt bedoeld dat je schaduw creëert en daardoor je gezicht bijvoorbeeld smaller laat lijken.Voor bronzer is één ding heel belangrijk: gebruik niet teveel! Bronzer is vaak vrij donker en je hebt al gauw teveel aangebracht, waardoor je er uit kunt gaan zien als iemand die net in de modder heeft gespeeld. Ook raad ik je aan om niet met een glitterige bronzer te shapen, gebruik hier liever een matte voor. Als je voor de zongebruinde look gaat, kun je best een shimmery bronzer gebruiken. Als je een hele lichte huid hebt kun je ook een iets donkerdere gezichtspoeder als donker gebruiken, aangezien de bronzers in de winkel vaak behoorlijk oranje of donkerbruin zijn.
In de volgende 'Make-up Basics' komt oogmake-up aan bod!